ALMA INDIANA. Aires de Cuba
Isabel Cañas, Soprano
Josep A. González, Tenor
Cecilio Tieles, Piano

22è Cicle de Música Catalana-iberoamericana 2017

LLOC: Teatre Principal de Valls

DATA: Diumenge 26 de Febrer de 2017

HORA: 18:00h

 

Recull de cançons, havaneres i contradanses que els grans compositors, Iradier, Saumell i Lecuona, ens transporten amb els seus ritmes i melodies a terres llunyanes del Carib.

Alma-Indiana

Isabel Cañas, Soprano

Titulada en Magisteri, inicia la seva formació musical al Conservatori de Música de Tarragona on estudia solfeig i piano. Posteriorment comença estudis de cant, finalitzant la carrera de cant Al Conservatori de Vila-seca amb Enriqueta Tarrés.

Ha participat en nombrosos cursos nacionals i internacionals de solfeig, direcció coral, cant i escena.

La seva activitat artística com a cantant, la comparteix amb la pedagògica impartint classes de solfeig, conjunt coral i cant. En l’actualitat imparteix cursos de Tècnica vocal aplicada a cors patrocinats per la Generalitat de Catalunya i organitzats pels Consells Comarcals al Programa FESCAT.

El seu repertori de recitals inclou Música religiosa amb orgue, Opera, Sarsuela,  Cançó y Musica contempornia, integrant així mateix un grup, amb instruments antics de corda interpretant música barroca i un altre “Sinfonieta Cubana”, amb Conjunt de Cambra, amb un primer repertori de “Havaneres de concert”; duo estable amb Mezzosoprano; duo estable amb tenor.

Ha ofert concerts i recitals en nombroses poblacions de La Comunitat Catalana, Comunitat de Madrid, Comunitat de Andalusia i França, Jordania y Egipte. Ha participat en l’Opera “Don Quijote” de Manuel García, estrenada al 2005 en diferents ciutats de La Mancha i refeta posteriorment a Sevilla. Ha participat en diverses Cantatas; darrerament ha representat el paper de soprano solista a la Cantata “La Nit del Cargol” al Auditori Enric Granados” de Lleida.

 

Josep A.González, Tenor líric

Estudis

Neix a Barcelona on cursa estudis de Solfeig i Violí al Conservatori Municipal de Música. Posteriorment i de forma tardana inicia els seus estudis de cant al Conservatori de Tarragona; posteriorment estudia amb Francesc Puig a Barcelona. Així mateix ha estudiat amb Juan Oncina i Pedro Lavirgen i ha participat en nombrosos cursos de cant i ópera amb Gino Becchi, Enriqueta Tarrés, Carmen Bustamante, Ana Maria Iriarte i Yerzi Artis entre d’altres.

Interpretació

Ha interpretat varies Sarsueles com La Corte de Faraón, La Dolorosa, La Generala, El Timbaler del Bruc o Cançó d’amor i guerra en diversos teatres de Catalunya i ha participat en varies Antologies de la Sarsuela. Ha participat en l’òpera Il Mondo della Luna i Gianni Schichi.

Ha participat en el Programa 65 de La Caixa amb Isabel Hernàndez durant 6 anys fent un programa de concert y ball de forma periódica.

Ha col·laborat durant una temporada amb l’orquestra de ball “Marina”

És fundador de la companyia Lírics, que durant 1.995, 1996 i 1.997 passejà l’espectacle “La Màgia de la Sarsuela” per Catalunya i Espanya.

Ha actuat com a solista en diverses obres d’oratori i ha ofert concerts amb orgue a l’Aleixar, Tortosa , Morella, La sènia.

Ha participat en nombrosos concerts lírics per arreu de Catalunya i ha format part a més del projecte “Tres tenores i un pianista” amb Antoni Comas.

Al 2002 funda i participa com a solista a la “Sinfonieta Cubana”, formació de 9 membres que interpreta un repertori clàssic d’havaneres.

Durant 6 anys és solista del grup d’Havaneres “Canya Dolça” a l’hora que imparteix classes de cant.

Ha efectuat varis concerts als Teatres Fortuny de Reus, Bartrina. Bravium etc.

Aquests últims 10 anys  forma part del duet Rosmarinus amb l’acordionista Lurdes Magriñà, interpretant el concert “Mediterrani” amb un repertori de cançó mediterrània i popular.

Aquests 5 últims anys ha posat en marxa diverses Antologies de Sarsuela.

També el projecte de música cubana ALMA INDIANA així com un concert de cançó popular rusa.

El seu repertori el composen obres d’òpera com la Traviata, M.Butterfly, Tosca etc., sarsuela, cançó napolitana, russa,  oratori i música popular i catalana.

 

Cecilio Tieles,  Piano

Conservatoris Nacional de París i Txaikovski de Moscou

Premis als concursos internacionals: a Lisboa, Vianna da Motta i a París, Marguerite Long-Jacques Thibaud.

Ha donat concerts a diferents països com Cuba, Rússia, Alemanya, Bulgària, Txèquia, Eslovàquia, Siria, Equador, Bolívia, Espanya de Europa, Mèxic, entre altres. Ha impartit classes a Espanya, Estats Units, Mèxic, Veneçuela i Cuba.

Dr. en Ciències de l’Art. És autor dels llibres Espadero, el hispànic musical a Cuba i Espadero: música i nació a Cuba colonial.

Conferències a Espanya, Mèxic i els EUA sobre la cultura cubana, hispana i euroafricana.

Ha enregistrat per a la EGREM, Columna Música, i ACA. Ha rebut el Premi Especial Cubadisco en 2007 pel enregistrament del CD Obras para piano de Nicolás Ruiz Espadero.

És president honorífic de l’Associació Cultural Catalana-Iberoamericana, des d’on realitza una important tasca de divulgació de la música de compositors catalans, cubans i llatinoamericans en general.

 

Mostra d’audio:

Danzas cubanas. E. Lecuona:

Porque te odio. Cané:

La paloma (Habanera) S. Iradier:

 

Mostra-presentació en: 

 

ALMA INDIANA. Aires de Cuba

M.Saumell, S.Iradier, E.Lecuona

 

PIANO: Cecílio Tieles          SOPRANO: Isabel Cañas          TENOR: Josep A. González

 

Primera Part

-El Chin chin chan (Habanera) S. Iradier

-El arreglito (Habanera) S. Iradier

-La mononita (Habanera) S. Iradier

-Seis contradanzas (Contradanza) M. Saumell

La niña bonita, Los ojos de Pepa, El somatén, Ayes del alma, La Fénix, La Caridad.

-Maria Dolores (Habanera) S. Iradier

-La paloma (Habanera) S. Iradier

 

Segona Part

-Aquella tarde E. Lecuona

-Siempre en mi corazón E. Lecuona

-Juventud E. Lecuona

-Danzas cubanas (La primera en la fuente, A la Antigua, Ahí viene el chino, En 3⁄4 E. Lecuona

-Siboney E. Lecuona

-Maria la O E. Lecuona

-Se fué E. Lecuona

 

Bis………………………………………………………

-Para Vigo me voy E. Lecuona

-Como presiento E. Lecuona